Pigment  (Melanine)

Pigment (Melanine) is een organische kleurstof in de huid die wordt gevormd door melanocyten. Dit zijn pigmentcellen die in de kiemlaag van de huid liggen, deze produceren onder invloed van UV-straling melanine (de kleurstof die zorgt voor de bruining van onze huid). Hoe langer de huid wordt blootgesteld aan de zon des te meer pigment er wordt gevormd.

Door o.a aanleg, hormonen, het verouderen van de huid en blootstelling aan de zon kunnen verschillende pigmentaandoeningen ontstaan. Veel mensen, ouderen maar ook veel jongeren, hebben last van pigmentvlekken. Denk bijvoorbeeld aan de welbekende sproeten of de zgn. moedervlekken, pigmentvlekken, ouderdomsvlekken, levervlekken.

Daarnaast kan het gebruik van verkeerde huidverzorgingsproducten leiden tot irritatie en pigmentvlekken, net als het gebruik van medicijnen.

Vrouwen zijn gevoeliger voor de vlekjes dan mannen.

Melasma of Chloasma is een vlekkerige bruine of donkerbruine huidverkleuring die meestal voorkomt op het gezicht van vrouwen en die onder meer het gevolg kan zijn van hormonale veranderingen door zwangerschap en pilgebruik.

Diep gelegen pigmenten (lederhuid) kunnen niet verwijderd worden, maar na de juiste behandeling worden ze wel lichter van kleur. 

De behandeling van pigmentvlekken bij mensen met een getinte en donkere huid is zeer moeilijk en meestal voorbehouden aan dermatologen. Dit komt omdat de behandelingen voor de huid zoals peeling, crèmes en laser prikkelend zijn waardoor er bij deze huidtypen vaak in plaats van pigmentvermindering donkere vlekken kunnen ontstaan.

Voorkomen is beter dan genezen

De volle zon kunt u beter helemaal vermijden. Op zonnige dagen is een zeer hoge beschermingsfactor van 35 absoluut aan te raden, ook voor uw handen. Daarbij is het aan te raden dat u zich regelmatig opnieuw insmeert. Na een paar uur zijn de beschermende filters immers uitgewerkt.

Omdat pigmentvlekken heel snel weer terug kunnen komen zijn er voorzorgsmaatregelen nodig. Blootstelling aan zonnestralen maakt de pigmentatie alleen maar erger, dus is zonnebescherming dagelijks nodig. Het dagelijkse gebruik van sunblock factor 35-50 is een noodzaak voor het behouden van het effect van de pigment behandeling .

Bij Pigment stoornissen zijn de volgende behandelingen aan te raden:

 Voor prijzen van deze behandelingen klik op onderstaande linken.

Wilt u meer weten over deze behandelingen, neem dan contact met mij op via de Contact Pagina.

 

sitemap | Website: NextDoorMedia